top of page

Οι δράσεις σε Μουσεία

Αγαπάμε πολύ τα μουσεία, γιατί εκεί βρίσκουμε συναρπαστικά αντικείμενα και ιστορίες που πιστεύουμε πως κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να τα ανακαλύψει! Οι δράσεις μας προάγουν τη συμμετοχή και την ένταξη μέσω διαδραστικών εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Κάθε δράση στοχεύει στη συν-δημιουργία και την αναβάθμιση της πολιτιστικής εμπειρίας.

Biennale8th_PH_Ergastirio_Aggizw_Akouw_0043_20230513.jpg
εικόνα_Viber_2022-07-05_13-30-00-559.jpg
Biennale8th_PH_Ergastirio_Aggizw_Akouw_0202_20230513.jpg
Biennale8th_PH_Ergastirio_Aggizw_Akouw_0134_20230513.jpg
8_7_2022, 9_50_21 μ.μ_edited.jpg
ξεναγηση 1.jpg
μμα 2_edited.jpg
μμα πιπολ_edited.jpg

Αγγίζω, Ακούω, Αισθάνομαι:
Μια άλλη διάσταση της φωτογραφίας

📍 Momus Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
🗓 Μάιος 2023 - Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Σε συνεργασία με: ΚΕΑΤ, Momus Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Συμμετέχοντες: Παιδιά με οπτική αναπηρία & μη 7 - 12 ετών

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», δημιουργήσαμε σε συνεργασία με το ΜΟΜus Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ένα συμπεριληπτικό εργαστήριο πολυαισθητηριακής φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία και χωρίς. Η μικτή ομάδα γνώρισε την έκθεση «Χρήστος Δικαιάκος. Ο κόσμος ως ανοιχτό στούντιο» μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες που ακονίζουν τις αισθήσεις.

Τα συγκεκριμένο εργαστήριο πολυαισθητηριακής φωτογραφίας είναι μια γιορτή της ποικιλομορφίας των ανθρώπινων ικανοτήτων. Με την καθοδήγηση ενός φωτογράφου και την χρήση της τεχνολογίας, οι συμμετέχοντες εξερευνούν τα δικά τους όρια αισθήσεων, σε μια σύγκλιση του «ορατού» και του «μη ορατού» κόσμου.

Μουσειακή Ξενάγηση στην ΕΝΓ
στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

📍Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ)
🗓 Νοέμβριος 2024
Σε συνεργασία με: Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΚΕΝΓ),

Συμμετέχοντες: Ακούοντα και κ/β παιδιά και γονείς

18_MMA_LOGO_KATOXYRWSH-05 (3)_edited.png
Untitled-2 (2).jpg

Η πρώτη ξενάγηση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, αποτέλεσε μια σημαντική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της καθολικής προσβασιμότητας. Με διερμηνεία από το Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΚΕΝΓ), η ξενάγηση προσέφερε στους επισκέπτες μια συμπεριληπτική εμπειρία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη Νεότερη Ιστορία της Μακεδονίας χωρίς γλωσσικούς ή αισθητηριακούς αποκλεισμούς. Η θετική ανταπόκριση του κοινού ανέδειξε τη σημασία της συνέχισης τέτοιων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης στον πολιτισμό.

Μουσειοπαιδαγωγικό εργαστήριο:
Η νοηματική μέσα από τα συναισθήματα

📍Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ)
🗓 Ιανουάριος 2025
Σε συνεργασία με: Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΚΕΝΓ),

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κωφών Βαρήκοων
Συμμετέχοντες: Παιδιά ακούοντα και κ/β, 7 - 15 ετών

18_MMA_LOGO_KATOXYRWSH-05 (3)_edited.png
Untitled-2 (2).jpg

Το πρώτο εργαστήριο της δράσης «Μια πολύγλωσση ιστορία στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα» πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μαθητών από το 43ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών - Βαρήκοων Πανοράματος.  Μέσα από μια στοχευμένη ξενάγηση με διερμηνεία στην ΕΝΓ και δραστηριότητες που εστίαζαν στα συναισθήματα των εικονιζόμενων ιστορικών προσώπων, τα παιδιά απέκτησαν μια πιο βιωματική κατανόηση της κοινωνικής ζωής της Μακεδονίας στις αρχές του 20ού αιώνα.

 

Στη συνέχεια, μέσα από προσβάσιμα εργαλεία που δόθηκαν στους συμμετέχοντες, τα παιδιά κλήθηκαν να αποτυπώσουν τα συναισθήματα τους με βάση το ιστορικό υλικό του μουσείου. Η αποτύπωση αυτή τους ένωσε ως ομάδα και τους έφερε πιο κοντά στον κόσμο των κ/β ατόμων μέσω της οπτικοποίησης της ιστορίας. Έτσι η πληροφορία έγινε προσβάσιμη σε όλους. Η δράση διαμόρφωσε ένα ασφαλές και συμπεριληπτικό περιβάλλον, ενισχύοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ ακουόντων και κωφών/βαρήκοων παιδιών.

Εργαστήριο υποτιτλισμού:
Συμπερίληψη και στους υπότιτλους

📍 Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ)
🗓 Ιανουάριος 2025
Σε συνεργασία με: Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΚΕΝΓ),

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κωφών Βαρήκοων
Συμμετέχοντες: Παιδιά ακούοντα και κ/β, 7 - 15 ετών

18_MMA_LOGO_KATOXYRWSH-05 (3)_edited.png
Untitled-2 (2).jpg

Το δεύτερο εργαστήριο της δράσης «Μια πολύγλωσση ιστορία στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα» συνδύασε την ιστορική εκπαίδευση, το παιχνίδι και τη δημιουργικότητα. Τα παιδιά, με τη βοήθεια διερμηνέων, συμμετείχαν σε διαδραστικό κυνήγι θησαυρού, εξερευνώντας τα εκθέματα και μαθαίνοντας τη σημασία του υποτιτλισμού στην προσβασιμότητα.

 

Η δράση ολοκληρώθηκε με βιωματικό παιχνίδι ρόλων και εκμάθηση φράσεων στην ΕΝΓ. Με τη συνεργασία του ΙΜΜΑ, της Inclusive Lines και του ΚΕΝΓ, δημιουργήθηκε ένα ασφαλές, συμπεριληπτικό περιβάλλον, ενισχύοντας την αλληλεπίδραση κωφών/βαρήκοων και ακουόντων παιδιών.

Κατάλογος έκθεσης παιχνιδιών με υφές
📍 Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
🗓 Μάιος 2022 - Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Σε συνεργασία με: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, ICOM Ελληνικό Τμήμα, 
Συμμετέχοντες: Παιδιά χωρίς αναπηρία 6 - 10 ετών

LOGO_RGB.png

​​Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5) με θέμα "Η Δύναμη των Μουσείων" συμμετείχαμε στο πρόγραμμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM). Σε συνεργασία με το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, που θέτει ως προτεραιότητα και την προσβασιμότητα των επισκεπτών, διοργανώσαμε ένα συμμετοχικό εργαστήριο για παιδιά. 6-10 ετών.

 

Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου, ήταν ένας μικρός απτικός κατάλογος της έκθεσης που θα βρίσκεται στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, για τους επισκέπτες με προβλήματα όρασης. Στόχος η ευαισθητοποίηση στο θέμα συνύπαρξης ατόμων με οπτική αναπηρία και χωρίς μέσα στο μουσείο.

bottom of page